Tips voor een vakantie met de caravan!

Tips voor een vakantie met de caravan!

Met de caravan op vakantie gaan is één van de bezigheden die Nederlanders het meest doen in de zomervakantie. Daarom zijn er een aantal tips die we je mee willen geven zodat jij niet tegen onverwachte problemen aan loopt. Op deze manier ben je goed voorbereid en kun je zorgeloos genieten van je caravanvakantie!

1. Zorg ervoor dat je auto en caravan samen goed functioneren

Een veel voorkomende fout is dat mensen die met de caravan op vakantie gaan niet letten of de auto en de caravan wel goed bij elkaar passen. Hiermee bedoelen we dat de caravan niet te zwaar mag zijn in vergelijking met de auto. Wanneer de caravan te zwaar is voor de auto kunnen er ongelukken voorkomen. Een voorbeeld is als je met de caravan een berg op moet en de trekkracht van de auto hiervoor niet voldoende is.

Je kunt dit voorkomen door naar het maximale trekgewicht van de auto te kijken. Dit staat vaak op het kentekenbewijs vermeld. Zorg er dus voor dat je caravan niet zwaarder is dan het trekgewicht van de auto.

Een andere manier hoe je dit kunt voorkomen is door de trekkracht van de auto te vergroten. Dit kun je doen aan de hand van chiptuning. Chiptuning is het opvoeren van moderne auto’s op een elektrische manier. Hierbij worden de gegevens van de chip vervangen met geoptimaliseerde gegevens. Hierdoor wordt het vermogen verhoogd evenals het koppel. Op deze manier kun je met je eigen auto alsnog met je caravan op vakantie als deze hiervoor niet geschikt was.

2. Bereid je goed voor

Voordat je op vakantie gaat is een goede voorbereiding superbelangrijk. Op deze manier vergeet je geen spullen en loop je niet tegen onverwachte problemen. Maak daarom een checklist met alle spullen die je meewil nemen en controleer twee keer of je alles bij je hebt wat op de lijst staat.

Maak daarnaast ook een planning voor je vakantie. Door een planning te maken kun je je vakantie indelen hoe jij wilt en bijvoorbeeld uitjes en etentjes ver van tevoren inplannen. Hierdoor kun je ook op tijd reserveren en voorkom je teleurstellingen.

3. Zorg dat de caravan recht staat en verdeel de bagage evenredig

Als je je ingepakte spullen in de caravan wilt inladen is het belangrijk dat je dit op een goede manier doet. Verdeel de bagage evenredig. Op deze manier verdeel je het gewicht en gaat de caravan niet scheef staan. Daarnaast beperk je het risico op slingergevaar en het gevaar op ongelukken.

Als je bent aangekomen op de campingplek is het verstandig om te kijken of je caravan wel recht staat. Dit kun je waarborgen door het te checken met een waterpas. Doe dit voordat je de caravan stalt. Op deze manier voorkom je dat er bijvoorbeeld spullen kunnen vallen doordat ze van de tafel of het aanrecht af rollen.