De Slow Tourism trend: Wat is het en hoe begin je er aan?

De Slow Tourism trend: Wat is het en hoe begin je er aan?

Misschien heb je wel eens gehoord van de trend Slow Tourism of Slow Travel, maar wat is het precies? En hoe begin je eraan?

Slow travel: wat is het precies?

Slo travel of Slow Tourism is eigenlijk precies wat de naam al doet vermoeden: reizen op een langzaam tempo. Bij Slow Tourism ga je niet voor het zo snel mogelijk afvinken van hoogtepunten. In plaats daarvan reis je op lage versnelling en neem je echt de tijd om op een bepaalde plek te zijn. Op die manier daag je jezelf uit om jezelf meer open te stellen voor de cultuur, mensen en omgeving, en bovendien ideaal om leuke cadeau ideeën op te doen.

De voordelen van Slow Tourism

Bij Slow Tourism reis je dus zeer bewust. Dit geeft kans om jezelf op te laden en te ontspannen voordat je weer naar huis gaat. Maar het brengt meer voordelen met zich mee: 

- Het geeft je authentieke ervaringen. 

Bij Slow Tourism is er niet een reisgids die bepaalt wat jij te zien krijgt, en wanneer. Je kunt zelf inrichten wat jij wilt gaan doen en hoeveel tijd je vrij maakt. Schuif bijvoorbeeld aan bij bewoners thuis om te dineren. Op die manier leer je de echte cultuur en mensen kennen.

- Slow Tourism is duurzaam. 

Slow Travel is een manier van reizen waarmee je de ecologische voetdruk verkleint. Je hoeft namelijk niet zo nodig meer van hot naar her. Hoewel een vlucht naar de bestemming onvermijdelijk is, kun je binnenlandse vluchten skippen. Reis vaker met de bus, trein of fiets.

- Je ontmoet de locals. 

Doordat je bij Slow Travel meer de tijd neemt, zul je ook meer open staan voor het ontmoeten van andere mensen. 

- Slow Travel geeft rust en vrijheid. 

Door echt de tijd te nemen tijdens het reizen krijg je het gevoel van vrijheid en kom je zeer ontspannen terug. Je hoeft je niet meer te haasten om vluchtig alle toeristische spots te bezoeken. Je doet het op je eigen tempo, en neemt de tijd om alle indrukken te verwerken. 

- Je wordt een echte ontdekkingsreiziger.

Als Slow Traveler neem je echt de tijd en reis je van de gebaande paden af. Dit geeft je de gelegenheid om plekken te bezoeken waar je via gebaande paden helemaal niet zou komen. Denk bijvoorbeeld aan traditionele stammen, bergdorpjes en beekjes. 

Hoe begin je aan Slow Travel?

Hoe word je zelf nou een echte Slow Tourist? Wij geven een aantal tips:

- Blijf langer op dezelfde plek, bij voorkeur minstens drie dagen. Zo zal je merken dat jij je er echt een beetje thuis gaat voelen. Plan ook niet te veel en houd ruimte voor spontane acties.

- Verruil vervuilende transportmiddelen zoals een vliegtuig voor het openbaar vervoer. Je kunt vaker kiezen voor een trein, bus of de fiets.

- Neem meer tijd om boodschappen te doen. Lokale boodschappen haal je bij kleinere winkeltjes en op de lokale markt. Ook vind je er allerlei leuke cadeau ideeën en souvenirs.

https://www.bongo.be/nl/cadeautips/