Wil je op een watersportvakantie? Zo pak je dat aan!

Wil je op een watersportvakantie? Zo pak je dat aan!

Wat is er nou fijner dan een vakantie vol watersport. Je hebt een breed scala aan mogelijkheden; van rustig suppen door de kanalen van een gezellig stadje, tot hoge sprongen maken tijdens het kitesurfen op de ruige zee. Zeilen, duiken, vissen of waterskiën en nog veel meer. Watersporten geven je de gelegenheid om te relaxen of juist een flinke dosis adrenaline op te doen! Zorg er wel voor dat je goed voorbereid op reis gaat.

Locatie kiezen

Het spreekt voor zich dat alles begint met het kiezen van de vakantiebestemming. Een leuke taak, want dit bezorgt je al de nodige voorpret. Kies je bestemming goed, zodat je die activiteiten kunt doen die jij leuk vindt of juist wilt leren. 

Bagage

Zoek uit of je eventuele uitrusting ter plekke kunt huren, of dat je het zelf mee moet of wilt meenemen. Ga je met het vliegtuig? Dan is het belangrijk om te checken wat wel en niet mag en of er extra kosten aan verbonden zijn als jij bijvoorbeeld je surfplank mee wilt nemen.

Weet wat je nodig hebt

Misschien ben je al een ervaren duiker of surfer en misschien ga je juist op reis om iets nieuws te leren. In beide gevallen is het essentieel om te weten wat je daarvoor precies nodig hebt. Een wetsuit is voor de meeste watersporten onontbeerlijk. Ook geschikte waterschoenen zijn echt een must. Op de plank of boot, maar ook als je alleen op het strand wilt gaan liggen en zwemmen. Er zijn voor elke tak van sport geschikte aquashoes waarmee je de perfect grip en bescherming hebt. Verder zitten een zonnebril, zonnebrand, badkleding en handdoeken natuurlijk standaard in je koffer. Tip: pak ook een onderwatercamera in zodat je leuke plaatjes kunt schieten!

Veiligheid

Zorg dat je alles gedaan en ingepakt hebt zodat jouw watervakantie zo veilig mogelijk is. Controleer je duikuitrusting, zorg dat je een zwemvest hebt en ga zeker niet zonder vaarbewijs het water op wanneer dit verplicht is. Weet wat de verkeersregels zijn op het water, zeker op plekken waar je niet eerder bent geweest. Ga je langere tochten op open zee maken, bijvoorbeeld om te gaan zeevissen, dan kun je overvallen worden door zeeziekte. Neem dan preventief een pilletje in, dit kan je een hoop ellende besparen.

Watersport in Nederland

Nederland is waterland en je kunt dan ook in eigen land enorm veel watersporten beoefenen. Aan de kust van de Noordzee en het IJsselmeer kan je fantastisch (kite)surfen. Op het IJsselmeer, de Biesbosch en de Loodsdrechtse Plassen kun je de prachtige omgeving verkennen in een bootje of kano. Of huur een jacht en ga ontspannen op de Friese Meren. 

Adrenalinekick

Veel watersporten zijn snel, ruig en leveren je een lekkere adrenalinestoot op. Denk bijvoorbeeld aan jet- of waterskiën, kitesurfen, raften en wakeboarden. Maar er zijn ook allerlei manieren om juist helemaal zen te worden. Wat dacht je van een relaxt tochtje met een boot, vissen of kanoën. Het leukst en meest uitdagend is om verschillende vormen van watersport af te wisselen.